Le nouveau réseau est arrivé

May 4th, 2008

BELNET logoNa maandenlang hard zwoegen, overuren kloppen, deadlines overschrijden en af en toe eens goed vloeken is het nieuwe BELNET netwerk klaar.
Jan Torreele, m’n baas heeft een woordje uitleg in volgend “De Standaard’ artikel.
En nog meer tekst en uitleg in de officiële BELNET pressrelease.

Question à la Une – Payons-nous Internet trop cher?

April 24th, 2008

Vorige week was er op RTBF een reportage over de hoge kostprijs voor internetaansluitingen in België. De reportages van “Questions à la Une” blinken misschien niet altijd uit in objectiviteit – de reportage “bye, bye Belgium” staat bijvoorbeeld ook op hun rekening, maar deze reportage heeft toch een mooi overzicht van de (wan?) toestand op de Belgische internetmarkt.

Ook enkele interessante interviews, met Didier Bellens bijvoorbeeld, die probeert uit te leggen dat er wel degelijk concurrentie is op de Belgische markt. Interviews met de regulatoren in Frankrijk en België (Eric Van Heesvelde). De verschillende concurrerende operatoren komen ook aan bod. De woordvoerder van Scarlet komt in een lastig parket terecht wanneer tijdens het maken van de reportage Scarlet overgenomen wordt door … Belgacom.

Het duurde even maar deze reportage is nu ook online te bekijken.

Deel 1;


Question à la Une – Payons-nous Internet trop cher ? 1sur2
by galataman

Deel 2;


Question à la Une – Payons-nous Internet trop cher ? 2sur2
by galataman

Het Internet is binnenkort achterhaald

April 15th, 2008

In de pers lees je heel wat fait-divers artikels over ‘het’ internet. Vaak worden er serieuse kwakkels geschreven. Onlangs was het weer goed raak. Bij “De Standaard” hadden ze duidelijk wat bladvulling nodig. Het resultaat was volgend ‘artikel’, Het Internet is binnenkort achterhaald In het artikel worden een aantal zaken compleet verkeerd voorgesteld. Het begint al volledig verkeerd. Er wordt gewoon geciteerd uit een artikel van een andere gazet, de Sunday Times. Efkes nakijken of dat allemaal wel klopt? niet nodig. De Sunday Times die weten wel waarover ze schrijven. Niet dus.

Het klopt inderdaad dat men bij CERN bijna klaar is met de bouw van een nieuwe deeltjesversneller en dat machien zal inderdaad heel wat data genereren. Die data zal uitgewisseld worden tussen onderzoekscentra en universiteiten. Deze instellingen zijn aangesloten op onderzoeksnetwerken. BELNET is zo’n onderzoeksnetwerk. Op europees niveau worden de nationale onderzoeksnetwerken verbonden door het geant2 netwerk. Is Jan met de pet geïnteresseerd in het verwerken van de rauwe data van die deeltjesversneller? Ik denk het niet. Moet het ADSL-netwerk dringend ge-upgraded worden omwille van de LHC? niet dus.

Een andere populaire misvatting is die van “het” Internet. “Het” Internet bestaat dus niet, het is gewoon een netwerk van netwerken, die beheerd worden door verschillende organisaties en bedrijven.
Natuurlijk worden die netwerken regelmatig ge-upgrade. Sowhat, netwerken hebben een levenscyclus en worden om de zoveel jaar vervangen. Het ene netwerk wordt al wat sneller vervangen dan het andere.

Tegenwoordig worden onderzoeksnetwerken ge-upgrade om de grote datastromen van het CERN en ander projecten te verwerken. Ik kan me inbeelden dat netwerk designers bij commerciële ISP eerder capaciteitsuitbreidingen uitvoeren omwillen van video op het net en peer-to-peer toepassingen. Het LHC-experiment zal wel het minste van hun zorgen zijn.

Een artikel dat dus met weinig kennis van zaken geschreven werd, of moet ik zeggen ge-copy’npaste werd.

Skiing for Geeks

April 5th, 2008

Skiverlof zit er weeral op. Deze keer was het in Italië, Arabba te doen. Arabba maakt deel uit van het grotere skigebied, dolomitisuperski. In totaal 1200km skipistes. Mooi skigebied. Op twee vervelende tweezitter skiliftjes na goeie infrastructuur. Vanzelfsprekend overal elektronische poorten aan de skiliften. Je elektronische skipas kan je dus gewoon in je skibroek laten zitten. Blijkbaar hebben ze daar een geek zitten die het potentieel van die elektronische skipas inzag. Thuisgekomen kan de skier op de website het nummer van z’n pas ingeven. Even op “Check Ski-performance” klikken. En voila, alle statistieken van je skitrip online. Knap, knap, heel knap gedaan. Daar wordt iedere techneut enthousiast van.

Bon, wat leren we op de ski-performance pagina. Ik heb op zes dagen, 90 liften genomen, meer dan 37km hoogteverschil overbrugd en 192 km (op piste) geskied. Toevallig kostte de skipas de mooie som van 192EUR. Dus één euro per kilometer. Dure kilometers zijn dat.

Je kan zelfs je afgelegde ski-traject volgen op een kaart. Hier is nog wat ruimte voor verbetering. De kaarten zijn gewone pixel-figuren en je kan niet inzoomen. Voor grotere trajecten, sella ronda verlies je dus het overzicht. Dus advies aan die Italianen. De kaart-functionaliteit nog wat verbeteren en misschien nog een web2.0-sausje (linken aan skipas van vrienden, webcams, … ) overgieten en dit wordt een nog hippere webapp.

Zijn er andere skigebieden waar dit ook mogelijk is?

Waar een klein land groot in kan zijn

March 9th, 2008

Belgieksken. Liliputterlandje, maar soms overtroeven we zelfs de grootste.
Onze directeur van de nationale bank verdient maar eventjes vier maal zoveel als z’n collega van de Fed. Lees de rangschikking maar na in het Tijd-artikel. Eat that Bernanke!
Ironisch genoeg verklaart de Nationale Bank het hoge (brutto) salaris door te verwijzen naar de hoge belastingsdruk in België.

Rome, part II

February 28th, 2008

Tegenwoordig weinig soeps op TV. Voor morgenavond ziet het er toch beter uit, Rome. Enorm genoten van ‘seizoen’ een. Hopelijk wordt het opnieuw even goed. Ik zie d’er al naar uit. Een ding is zeker morgenavond zit ik voor de TV. Canvas, 21u10.

Belgacom koopt Scarlet

February 15th, 2008

Belgacom maakte vanmorgen bekend dat het Scarlet koopt voor 185 miljoen. Lees het Tijd-artikel voor alle informatie en duiding. Voor de Belgische telecom-consument lijkt me dit een slechte zaak. De weinige concurrentie die er nog was op de Belgische telecom-markt wordt zo volledig gefnuikt.

De overname dient wel nog goedgekeurd te worden door de Belgische mededingingsautoriteiten maar wie legt Belgacom een strobreed in de weg? Best verontrustend aangezien de overheid in deze zaak zowel rechter als partij is. De Belgische overheid is namelijk nog steeds meerderheidsaandeelhouder van Belgacom.

Bij Scarlet kunnen ze ondertussen maar beter hun website aanpassen. Momenteel profileren ze zich nog als uitdager van Belgacom.

Scarlet web page screenshot

Leopard

December 28th, 2007

Eindelijk geüpgraded naar Mac OS X 10.5. Geen problemen ondervonden bij de installatie. Loopt vlotjes. Dus op het eerste zicht dik in orde. Alles ziet er net nog iets gelikter uit. Nieuwe functionaliteit? Die nieuwe ‘features’ worden aangekondigd als zouden ze je leven compleet veranderen. Al bij al toch niet zo’n drastische ingrepen. Die stacks zien er wel handig uit. Hopelijk kan ik met de download stack m’n desktop iets beter op orde houden. Spaces ziet er ook wel interessant uit. De Apple Terminal heeft nu eindelijk ook tab support. Nice. Voor de rest al bij al meer van hetzelfde.

The Internet has crashed!

November 21st, 2007

Nog meer Internet Video Streaming – Zattoo

October 1st, 2007

Zattoo TVInternet Video Streaming is duidelijk de nieuwe trend (hype?). Iedereen kent ondertussen Joost wel. Toevallig kwam ik op de site van Zattoo terecht. In tegenstelling tot Joost heeft Zattoo geen on-demand content kanalen, maar de gewone TV-kanalen zoals je die gewend bent van op je TV-toestel in de woonkamer. Dus gemakkelijk om naar je favoriete TV-programma te kijken wanneer de televisie reeds door iemand anders ingenomen is.

Het zenderaanbod is momenteel wel nog beperkt. Twee franstallige openbare zenders (la une, la deux) en voor de vlamingen, VT4 en VijfTV, plus nog enkele niche-zenders. Eerste indruk is positief. Gewoon de software installeren, kanaal kiezen en de streaming start nagenoeg onmiddellijk. Loopt vlotjes binnen, enkele korte sporadische haperingen niet in beschouwing genomen. Beeldkwaliteit? Goed, maar niet voldoende voor full-screen weergave. Dus opzetten, en laten afspelen in een hoek van je computerscherm.

Hopelijk kunnen ze bij Zattoo het zenderaanbod voor belgische gebruikers uitbreiden. Ik denk dan niet alleen aan Belgische zenders, maar ook aan andere Europese zenders.

Het valt wel op dat de VRT niet van de partij is. Niet geïnteresseerd? Of enkel van plan om programma’s digitaal te verspreiden via de kabel? Ook VTM (VMM) ontbreekt. Blijkbaar van plan om op eigen houtje een ‘player’ te lanceren, iwatch. Het moet geld opbrengen, zeker.

Met al die Online video-toepassingen die bandbreedte vreten, vraagt een mens zich wel af hoe lang de downloadlimieten nog houdbaar zijn.

Allez, ik zou zeggen, downloaden die nieuwe player. Zowel beschikbaar voor Windows XP/Vista, Mac OSX en Linux.