Het Internet is binnenkort achterhaald

In de pers lees je heel wat fait-divers artikels over ‘het’ internet. Vaak worden er serieuse kwakkels geschreven. Onlangs was het weer goed raak. Bij “De Standaard” hadden ze duidelijk wat bladvulling nodig. Het resultaat was volgend ‘artikel’, Het Internet is binnenkort achterhaald In het artikel worden een aantal zaken compleet verkeerd voorgesteld. Het begint al volledig verkeerd. Er wordt gewoon geciteerd uit een artikel van een andere gazet, de Sunday Times. Efkes nakijken of dat allemaal wel klopt? niet nodig. De Sunday Times die weten wel waarover ze schrijven. Niet dus.

Het klopt inderdaad dat men bij CERN bijna klaar is met de bouw van een nieuwe deeltjesversneller en dat machien zal inderdaad heel wat data genereren. Die data zal uitgewisseld worden tussen onderzoekscentra en universiteiten. Deze instellingen zijn aangesloten op onderzoeksnetwerken. BELNET is zo’n onderzoeksnetwerk. Op europees niveau worden de nationale onderzoeksnetwerken verbonden door het geant2 netwerk. Is Jan met de pet geïnteresseerd in het verwerken van de rauwe data van die deeltjesversneller? Ik denk het niet. Moet het ADSL-netwerk dringend ge-upgraded worden omwille van de LHC? niet dus.

Een andere populaire misvatting is die van “het” Internet. “Het” Internet bestaat dus niet, het is gewoon een netwerk van netwerken, die beheerd worden door verschillende organisaties en bedrijven.
Natuurlijk worden die netwerken regelmatig ge-upgrade. Sowhat, netwerken hebben een levenscyclus en worden om de zoveel jaar vervangen. Het ene netwerk wordt al wat sneller vervangen dan het andere.

Tegenwoordig worden onderzoeksnetwerken ge-upgrade om de grote datastromen van het CERN en ander projecten te verwerken. Ik kan me inbeelden dat netwerk designers bij commerciële ISP eerder capaciteitsuitbreidingen uitvoeren omwillen van video op het net en peer-to-peer toepassingen. Het LHC-experiment zal wel het minste van hun zorgen zijn.

Een artikel dat dus met weinig kennis van zaken geschreven werd, of moet ik zeggen ge-copy’npaste werd.

Leave a Reply